RSS Feed!

portfolio

blog

Doorkwakkelen?

Column voor de digitale nieuwsbrief van Wijk in Bedrijf Utrecht
12 nov. 2012

Een vriend zit in de penarie. Dat krijg je als je je post ritueel niet openmaakt omdat je weet dat er een probleem in elke envelop zit. Gek dat hij dat zo (niet) doet, want het is een slimme jongen. Zzp’er, net als ik.

Doordat ‘ie zo’n slimme jongen is, heeft hij zijn sores voor iedereen verborgen weten te houden. Behalve voor een vriendin die eens bijsprong toen hij echt niet meer wist welk gat waarmee te vullen. Die vriendin wilde de vriendschap niet op het spel zetten, dus vertelde niets door.

De slimme zzp’er kwakkelde door. Hij wist zeker dat die grote opdracht waar hij al lang op hoopte nu echt zou komen, dus het zou snel beter worden. Nou goed, die klus ging niet door, maar een kleinere wel, dus hij zong het nog wel uit. Hij breidde zijn dienstenpakket uit en kreeg zo nog wat zijdelingse klusjes… Om schuldhulpverlening te krijgen moest hij z’n bedrijf stopzetten, dat zou zonde zijn van de klussen die hij wel had. Zo diep was hij nou ook weer niet gezonken. En hij was toch *** geen zzp’er geworden om bijstand te gaan trekken? Wij zzp’ers zijn zelfredzaam!

Maar die post maakte hij nog steeds trouw niet open en de klusjes werden dungezaaid. Hij leende nog eens wat, schatte zijn jaarinkomsten te laag… Hij is een slimme jongen.

Bij toeval ontdekte ik hoe hij ervoor stond. Ik vroeg door. Schaamte en opluchting streden om voorrang. Hij had zich lang alleen gevoeld. Ik besloot het onderwerp eens te bespreken met bevriende zzp’ers met wie ik werkruimte huur.

En toen kwamen de verhalen: iedereen in ons kantoor kende ook wel ‘zo’n geval’, in welke gradatie dan ook. Bovendien wist vrijwel iedereen uit eigen ervaring hoe zo’n ongeopende envelop kan branden onderop die stapel.

Alleen? Niks, alleen! Als je de verhalen mag geloven, worstelt half ondernemend Utrecht in het diepste geheim met z’n financiën. (Nee, de gerechtelijke dwangbevelen ploffen heus niet bij duizenden op de mat – en tot die tijd redden we ons wel. Toch?)

Iedereen weet wel iemand aan te dragen die hulp kan gebruiken bij zijn of haar financiën, maar bijna niemand overweegt zelf eens wat advies in te roepen. Herkenbaar? Elke zzp’er die de vraag “Hoe gaat het?” beantwoordt met een vet opgestoken duim, ondertussen besmuikt hopend dat z’n enige opdracht door blijft lopen omdat er anders ‘wel een probleempje’ ontstaat, die zou eens op de agenda van Wijk in Bedrijf Utrecht moeten kijken. Een begeleidend traject (vanaf 23 oktober) van Budgetview, met softwarepakket (we blijven praktisch ingesteld), betaalt zichzelf terug.

 

By | 4. mrt 2013 | gastblogs | Reacties uitgeschakeld voor Doorkwakkelen?
Parse error: syntax error, unexpected 'endif' (T_ENDIF), expecting end of file in /www/wp-content/themes/jasov/comments.php on line 17