RSS Feed!

portfolio

blog

Backuppen

Column voor de digitale nieuwsbrief van Wijk in Bedrijf Utrecht
5 dec. 2012

“Vroeger had ik een extra-duur internetabonnement waarbij automatisch een backup werd gemaakt van mijn bestanden,” bekent een medehuurder van onze zzp-ruimte, “hoe middeleeuws is dát?” “Dropbox,” zegt een ander alleen maar. Ik had de vraag opgeworpen tijdens onze gezamenlijke lunch: ik moet ongetwijfeld backuppen, maar wat kan ik daarvoor het beste gebruiken? De discussie brandde los.

“Ik heb laatst al m’n vakantiefoto’s op een USB-stick gezet,” zegt mijn buurvrouw, “maar nou kan ik die stick nergens meer vinden!” Aan de vierde hoef ik het niet eens te vragen. Als hij ’s morgens onze werkruimte binnenkomt, synchroniseert het koffiezetapparaat met zijn bioritme en begint door te lopen. Die zet z’n oma nog in de cloud. “Sommige gegevens zou ik best in de cloud willen zetten, hoor,” zegt mijn buurvrouw, “maar foto’s van de kinderen, bijvoorbeeld, die wil ik niet zomaar de wereld in slingeren.”

Iemand weet te vertellen dat dropbox ooit een paar minuten een bug had waardoor iedereen zonder wachtwoord in willekeurige accounts kon. Ik werk voor allerlei klanten, waaronder overheidsinstanties. Het lijkt me onverstandig de vertrouwelijke conceptstukken die ik geregeld langs zie komen, ergens op te slaan waar mensen als het even misgaat zonder wachtwoord kunnen meelezen.

“Wat gebruik je tot nu toe dan?” vraagt iemand.
“Niks.”
Stilte.
Nee, echt, niks. Ik heb weleens wat gekopieerd op een USB-stick, maar daar paste lang niet alles op. En daarna is er weer zoveel bij gekomen. De besluiteloosheid sloeg toe en duurde maar en duurde maar en toen ben ik het hele onderwerp een beetje vergeten. Wat ik wel doe: ik neem m’n laptop ’s nachts mee naar de slaapkamer. Als er dan wordt ingebroken, mogen ze beneden al mijn privé-bezittingen inladen, “maar voor ze mijn zakelijke gegevens krijgen, moeten ze eerst langs mij,” zeg ik stijdlustig.

Mijn tafelgenoten kijken angstig. Maar niet omdat ik er zo gevaarlijk uitzie … omdat ze plaatsvervangend vrezen voor de gevolgen van de eerste de beste computercrash. Dat is waarschijnlijk zoiets wat je ooit moet zijn overkomen voordat je de put gaat dempen. Maar laat ik nou eens verstandig zijn, laat ik het schaap nou eens behoeden voor een wisse verdrinkingsdood: laat ik nou eens naar het gratis inloopspreekuur bij Wijk in Bedrijf Utrecht gaan, waar ik niet alleen advies kan krijgen, maar ook praktische hulp. Eerste hulp bij ICT, wel zo verstandig. Ik heb trouwens nog wel wat vraagjes …

 

Inloopspreekuur Eerste hulp bij ICT

Hulp nodig bij de aanschaf van nieuwe hardware of software?
Wel of geen antivirusprogramma?
Hoe moet ik backuppen?
Is mijn laptop toe aan vervanging?
Welk internet abonnement is voor mij het geschikst?
Moet ik ook in de cloud?

By | 8. mrt 2013 | gastblogs | Reacties uitgeschakeld voor Backuppen
Parse error: syntax error, unexpected 'endif' (T_ENDIF), expecting end of file in /www/wp-content/themes/jasov/comments.php on line 17